Химнът на страната ни беше представен като чалга песен. Бирджан Хайрединов

...
Химнът на страната ни беше представен като чалга песен. Бирджан Хайрединов
Коментари Харесай

Ето какво може да се случи заради чалга версията на химна ни

Химнът на страната ни беше показан като чалга ария. Бирджан Хайрединов качи в обществените мрежи видео, пеейки думите от националния ни знак като кючек. Последва светкавична вълна от реакции в обществените мрежи.

Малко по-късно видеото беше свалено от мрежата.

„ Наказателно-правният аспект е годен, тъй като става въпрос за химна на републиката. Това е изведено като състав на закононарушение по Наказателен кодекс, според Чл. 108, Ал. 2 от него, че който опетни знамето, герба или химна на Републиката, или знамето или химна на Европейски Съюз – предстои на наказателна отговорност. Законодателят е планувал отнемане от свобода до 2 години и санкция до 3 000 лева “, каза адвокатът по авторско право Емилиян Арнаудов в студиото на „ България заран “.

По думите му прокуратурата би трябвало да повдигне обвиняване, което да се прегледа от съда.

„ Когато с едно действие се покрива състав на закононарушение, за него не може да бъде наложена и административна глоба, защото закононарушението е по-тежкият състав. Прокуратурата може да бъде сезирана от всеки, а тя може да се самосезира на основа на медийни изявления, което също е налице. Министерството на културата би имало пълномощия, в случай че тук не ставаше въпрос за химна на Република България, а за друго произведение “, добави Арнаудов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„ Докато създателят на песента е жив, се изисква неговото единодушие. В интервала на 70 години след гибелта му, когато към момента се употребява творбата с авторско право, би трябвало да се изисква единодушие от неговите наследници. След приключване на този 70-годишен период – влизат в действие единствено това неимуществено пълномощие на Министерството на културата да пази целостта на творбата. Дори сега с последните промени в закона, които са признати на първо четене, това ще се разпростре и като отбрана върху извънредно остарели творби, даже на тези, при които е изминал 70-годишният интервал. “, разясни юристът.

Емилиян Арнаудов акцентира, че няма значение, че видеото към този момент не е налично.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР